Cabrera: het kleinste eiland van de Balearen

Ten zuiden van Mallorca ligt het kleinste eiland van de Balearen archipel in Spanje: Cabrera. Dit eiland heeft slechts een oppervlakte van zo’n 16 vierkante meter. Samen met 18 andere rotsachtige eilandjes vormt Cabrera een nationaal park: het Parque Nacional del Archipiélago de Cabrera. Cabrera is hier het hoofdeiland van en is het thuis van een groot aantal zeevogels en dieren.

Het eiland is vrijwel onbewoond en dus zul je er geen levendige toeristische steden en hotels vinden. Je vindt hier wel prachtige natuur en het is een ware oase van rust. Maar wat maakt Cabrera nou zo bijzonder? Dat vertellen we je hieronder.

 

Het natuurparadijs Cabrera

Binnen het Cabrera Archipel liggen 19 eilanden, waarvan Cabrera het grootste eiland is. De flora en fauna van dit natuurgebied zijn bijzonder divers. Zo zijn er verscheidene zeevogles, roofvogels en reptielen. In de zee rond het eiland zijn veel soorten vissen, schildpadden en dolfijnen. Ook groeien er verschillende soorten planten.

Rotsachtige heuvels wisselen de groene natuur af en het ruige terrein werkt betoverend. Het is daardoor een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt een oase van rust.

 

Rust in de Balearen

Waar eilanden als Mallorca en Ibiza vaak enorm druk zijn, is dit in Cabrera totaal niet het geval. Er wonen slechts 20 permanente inwoners en er zijn maximaal 50 bezoekers per dag. Je krijgt hier het gevoel om helemaal alleen te zijn en het eiland biedt een idyllische gevoel. Het eiland is daarom perfect als je op zoek bent naar rust en aan de drukte van Mallorca wilt ontsnappen. Neem een picknickmand mee en geniet van vogels en het gekabbel van water.

 

De Cova Blava

Op het eiland liggen verschillende mooie baaien, kapen en grotten. De meest bekende grot van het eiland is de Cova Blava. Deze is alleen per boot bereikbaar. Het blauwe water van deze ‘Blauwe Grot’ ontstaat door de reflectie op zandgrond en is prachtig om te zien.

Soms is het zelfs mogelijk om in een van de azuurblauwe wateren van de zeewater grotten te zwemmen.

 

Andere bezienswaardigheden op Cabrera

Naast de prachtige natuur zijn er nog een aantal dingen te ondernemen op het eiland. Vanuit de kleine haven zijn er verschillende paden die het eiland op leiden. Een hiervan gaat richting het kasteel uit de 14e eeuw, dat zich boven op een rots bevindt. Dit kasteel is zeker de moeite waard en biedt tevens een prachtig uitzicht over de baai. Op Cabrera ligt verder het etnografisch en historisch museum Es Celler, de vuurtoren van Punt n’Ensiola, een monument en een zeeman begraafplaats.

 

Een bezoek brengen aan Cabrera

Het bezichtigen van het eiland is mogelijk met een excursie vanaf Mallorca of met een eigen boot. Hiervoor moet wel een vergunning worden aangevraagd. Boten mogen alleen in de haven aanleggen en verder is vissen, wild kamperen en waterskiën verboden. Dagelijks zijn er vanaf Mallorca excursies naar het eiland, die ook naar de Blauwe grot gaan.

Wandelen op Cabrera kan met of zonder gids en zwemmen kan bij het witte zandstrand ‘Sa Plageta’ in de buurt van de haven.

Meer Spaanse eilanden

Spaanse Eilanden
MallorcaFuerteventura
MenorcaFormentera
La PalmaCabrera
IbizaGran Canaria
TenerifeLanzarote