Grootste vliegvelden Spanje

Als je op vakantie gaat naar Spanje dan kan dat met de auto of met het vliegtuig. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om het vliegtuig te pakken naar jouw vakantiebestemming. De eilanden die tot de Balearen en de Canarische eilanden gerekend worden zijn alleen te bereiken per vliegtuig en in sommige gevallen zelfs alleen per boot. Spanje is een geliefd land onder vakantiegangers en kent tientallen vliegvelden die goed gebruikt worden. In dit artikel lees je dan ook over de verschillende vliegvelden in het land en over de top 5 grootste vliegvelden van Spanje.

 

Top 5

De grootste vliegvelden van Spanje, aan de hand van het aantal passagiers die er jaarlijks gebruik van maken, zijn het Madrid Barajas Airport met jaarlijks meer dan 57 miljoen passagiers, Barcelona Airport met jaarlijks ruim 50 miljoen passagiers, Mallorca Airport met jaarlijks meer dan 27 miljoen passagiers, Malaga Airport met jaarlijks meer dan 18 miljoen passagiers en Alicante Airport met een aantal van meer dan 13 miljoen passagiers per jaar. Deze vliegvelden liggen op verschillende locaties door het hele land en bedienen elk de regio die rondom het vliegveld te vinden is.

 

Madrid–Barajas Airport

Het Madrid–Barajas Airport of voluit het Adolfo Suárez Madrid–Barajas Airport is het vliegveld dat de meeste passagiers verwerkt in Spanje. Jaarlijks passeren meer dan 57 miljoen mensen hier de douanepoortjes om een vlucht naar binnen- of buitenland te pakken. Het vliegveld werd geopend in 1928 en is gelegen in de hoofdstad Madrid. Qua oppervlakte is het vliegveld het een na grootste vliegveld van Europa, na vliegveld Charles des Gaulle in Parijs. Het Adolfo Suárez Madrid–Barajas Airport staat dan ook op de eerste plek van grootste vliegvelden Spanje. Vanaf deze luchthaven vertrekken tientallen maatschappijen met vluchten naar binnen- en buitenland.

 

Barcelona Airport

Het vliegveld van de stad Barcelona staat bekend als El Prat Airport en heet voluit Barcelona–El Prat Josep Tarradellas Airport. Als het aankomt op passagiersaantallen dan is dit vliegveld het een na grootste vliegveld van Spanje, na het vliegveld van Madrid. Met een aantal van meer dan 50 miljoen passagiers die hier jaarlijks landen en vertrekken is het een behoorlijke onderneming. Het vliegveld is gelegen in de plaats El Prat de Llobregat in de buurt van de stad Barcelona en werd geopend in 1918. Vanaf dit vliegveld worden de stad Barcelona en de regio Catalonië bediend. Vanuit Nederland is dit vliegveld dan ook een zeer populaire bestemming.

 

Palma de Mallorca Airport

Op de derde plaats van grootste vliegvelden Spanje is Palma de Mallorca Airport te vinden. Dit vliegveld is gelegen op het eiland Mallorca en is voornamelijk een populaire bestemming voor vakantiegangers die dit eiland willen bezoeken. Jaarlijks landen en vertrekken er dan ook meer dan 27 miljoen mensen vanaf dit vliegveld naar bestemmingen op verschillende plaatsen. Er zijn verschillende maatschappijen die vanuit heel Europa vluchten aanbieden naar dit mooie eiland voor het vieren van een vakantie. Het vliegveld werd geopend in 1921 en sinds 1934 worden er ook passagiers van en naar deze luchthaven vervoerd.

 

Málaga Airport

Helemaal in het zuiden van Spanje ligt bij de plaats Málaga het Málaga Airport. Dit vliegveld is gebouwd in 1919 en bediend de regio rondom de plaats Málaga en de populaire Costa del Sol in het zuiden van het land. Met een passagiersaantal van jaarlijks meer dan 18 miljoen mensen staat dit vliegveld op de vierde plaats van grootste vliegvelden Spanje. Vanaf dit vliegveld kun je een vlucht pakken naar locaties in heel Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen dit vliegveld als thuisbasis hebben en tientallen maatschappijen bieden de mogelijkheid aan om naar Málaga Airport toe te kunnen vliegen.

 

Alicante–Elche Airport

Op de vijfde plaats staat het Alicante–Elche Airport met meer dan 13 miljoen passagiers op jaarbasis. Met deze aantallen is het vliegveld, net als de eerdergenoemde vliegvelden, ook terug te vinden in de top 50 van drukstbezochte vliegvelden binnen Europa. Het Alicante–Elche Airport bediend onder andere de steden Alicante, Benidorm en Murcia. Van de vliegvelden in de top 5 is dit het jongste. De deuren van Alicante–Elche Airport werden geopend in 1967 en de locatie is in de plaats Elche, in de buurt van de stad Alicante. Passagiers die op het vliegveld landen kunnen met gemak naar Alicante reizen met de bus, trein of taxi.

 

Naar de costa’s

Veel vakantiegangers gaan naar Spanje op vakantie om een bezoekje te brengen aan de stranden en de costa’s. Er zijn dan ook veel vliegvelden die gelegen zijn aan of in de buurt van een kuststreek. Om bij de Costa Brava te komen kun je gebruik maken van het vliegveld in Barcelona of in Girona, de Costa Daurada is te bereiken via het vliegveld van Barcelona of Reus, Costa Azahar via Valencia Airport, de Costa Blanca via Alicante Airport, de Costa Calida via Región de Murcia Airport, de Costa Almeria en de Costa Tropical via Almeria Airport, de Costa del Sol via Malaga Airport, de Costa de la Luz-Cádiz via Jerez Airport en de Costa de la Luz-Huelva is te bereiken via Sevilla Airport.

 

Vliegvelden in de rest van Spanje

Door het hele land zijn vliegvelden te vinden die elk een eigen regio bedienen. In het noordoosten kun je gebruik maken van de vliegvelden Barcelona, Gerona, Reus en Valencia. Het zuidoosten en het zuiden van het land worden bediend door de luchthavens van Alicante, Granada, Murcia, Almeria, Cordoba, Jerez de la Frontera, Malaga, Sevilla en San Pablo. Centraal gelegen is de luchthaven Barajas bij Madrid.

Wil je een bezoek brengen aan de Canarische eilanden dan kan dat voor Gran Canaria via Las Palmas Airport, voor Fuerteventura via luchthavens en El Matorral, voor Lanzarote via vliegvelden Lanzarote en Arrecife, voor La Palma via luchthaven La Palma en Santa Cruz de La Palma, voor La Gomera via Luchthaven La Gomera en voor Tenerife via de luchthavens in het noorden en zuiden. De Balearen zijn te bereiken via vliegveld Ibiza, vliegveld Mahon voor Menorca en vliegveld Palma de Mallorca voor het eiland Mallorca.