Fuerteventura: het eiland dicht bij de Sahara

Het Canarische Eiland dat het dichtste tegen Afrika aanligt, is Fuerteventura. Het heeft een oppervlakte van 1660 vierkante kilometer en is een stuk minder groen dan de andere Canarische Eilanden. Het is een vulkanisch eiland waar overgewaaid zand uit de Sahara zorgt voor het droge landschap. Je vindt hier cactussen, vetplanten, palmen en een groot aantal heerlijke zandstranden.

Het eiland is langgerekt waardoor het een kustlijn van 326 heeft, waarvan een groot deel strand is. Fuerteventura is steeds bekender aan het worden, maar het echte massatoerisme heeft zijn weg hier nog niet gevonden. Benieuwd geworden wat een vakantie op Fuerteventura je te bieden heeft? Lees dan vooral verder.

 

Vakantie Fuerteventura: algemene informatie

Fuerteventura is een stuk minder groen dan een tal van de andere Canarische Eilanden, maar biedt wel felbegeerde zon en strand. Het is een dunbevolkt eiland en je zult hier eerder berggeiten dan mensen tegen komen. Door vulkaanuitbarstingen en de wind uit de Sahara heeft het eiland een erg droog klimaat. Je zult hier veel witte zandstranden vinden, die gelukkig nog niet overspoeld worden door toeristen.

Doordat de stranden uitgestrekt zijn kun je het gevoel krijgen dat je op een privéstrand ligt; ideaal als je van wat privacy houdt.

Daarnaast is het water ook ideaal voor windsurfers. Fuerteventura betekent namelijk letterlijk ‘sterke wind’ en op de zandstranden staat dan ook vaak een sterke passaatwind. De omstandigheden zijn hierdoor vaak perfect voor watersporters.

 

Het schiereiland Jandía
Een van de mooiste plekken van Fuerteventura is het schiereiland Jandía. Het is gelegen in het zuidwesten en het grootste deel van het schiereiland is een natuurgebied. De hoogste berg van het eiland, de Pico de Jandia is hier ook te vinden. Verder zijn er een aantal goede zandstranden en populaire vakantiebestemmingen zoals de Costa Calma, de Jandia Playa en Morro Jable gelegen.

De Costa Calma is een rustig en kindvriendelijk zandstrand in een beschutte baai. Het strand van Jandia Playa heeft een lengte van twaalf kilometer en de wind is hier vaak perfect om te surfen. Verder kun je hier ook in bepaalde plaatsen duiken.

 

Andere bezienswaardigheden op het eiland

Naast de vele stranden is er op het eiland nog een groot aantal andere dingen te doen en te bekijken. Zo is de oude haven van het vissersdorp El Cotillo zeker de moeite waard. Je vindt hier pittoreske straten langs wit met blauwe huizen waar je ook heerlijk vis kunt eten in een van de restaurantjes. Verder kan een bezoek aan Betancuria, de voormalige hoofdstad, niet ontbreken.

Je kunt hier een aantal historische gebouwen bezoeken en ook heb je vanaf het uitkijkpunt een prachtig uitzicht over het eiland.

Als je een actievere vakantie wilt hebben, dan kun je een stevige wandeling ondernemen. Beklim bijvoorbeeld de Pico de la Zarza met als traktatie het prachtige uitzicht. Verder zijn er een aantal grote natuurparken op het eiland. Parque National de Jandía is hiervan het grootste.

Het landschap kenmerkt zich door woestijnachtige duinlandschappen, vulkanisch gesteente en een groot aantal unieke planten en vogels.

Meer Spaanse eilanden

MallorcaFuerteventura
MenorcaFormentera
La PalmaCabrera
IbizaGran Canaria
TenerifeLanzarote