Spaans eten

Spanje staat bekend om het mooie weer, de stranden, de cultuur en natuurlijk het lekkere Spaans eten. Door het hele land zijn verschillende regio’s te vinden waar overal verschillende soorten gerechten als populair volksgerecht opgediend worden. Het is afhankelijk van de regio waar je bent welke gerechten populair zijn en welke je zeker geprobeerd moet hebben. Als je goed let op de echte Spanjaarden, dan lijkt het soms wel alsof ze de hele dag bezig zijn met eten.

De dag is dan ook vaak opgedeeld in twee keer een ontbijt, een lunch, een tussendoortje na de siësta en tot slot het diner. In verhouding tot Nederlandse gebruiken wordt er vaak in de middag en in de avond warm gegeten.

 

Ontbijt

De ochtend wordt vaak gestart met het ontbijt, in het Spaans desayono genoemd. Het ontbijt is opgedeeld in twee delen. In het begin van de ochtend bestaat deze vaak uit een broodje met een kop koffie of meld. Aan het eind van de ochtend is het tijd voor de almuerzo. Dat is het tweede deel van het ontbijt. Hierbij worden vaak warme gerechten genuttigd zoals een omelet of een tortilla. Ook een stokbrood dat voorzien is van belegd kan onderdeel uitmaken van dit tweede deel.

 

Lunch

De comida, de lunch, begint niet zoals wij gewend zijn rond een uur of 12.00. In Spanje is het gebruikelijk om tussen 14.00 en 16.00 te lunchen omdat er aan het eind van de ochtend nog gebruik wordt gemaakt van het tweede ontbijt. De lunch bestaat over het algemeen uit warme gerechten en is vaak verdeeld in een voorgerecht van soep of salade en een hoofdgerecht met vis of vlees. Als nagerecht wordt er over het algemeen fruit gegeten. Ook cake of flan, een Spaanse pudding, zijn zeer populair als afsluiter. De lunch is vaak uitgebreid en wordt gezien als een moment dat je even gaat zitten voor het Spaanse eten.

 

Tussendoor

Na de lunch wordt er vaak siësta gehouden. De meeste winkels zijn dan gesloten en de meeste mensen houden op dit warmste deel van de dag een middagdutje. Rond een uur of vijf in de middag gaan de winkels weer open en komt het openbare leven ook weer op gang. Dan is het tijd voor een tussendoortje, de meriënda. Vaak bestaat deze maaltijd uit een kop koffie met koek, cake of gebak volgens regionale gerechten. De meeste mensen gaan na het nuttigen van dit tussendoortje weer aan het werk.

 

Diner

Waar het in Nederland gebruikelijk is om rond 18.00 aan te schuiven voor een warme prak, gaan de Spanjaarden vaak in de avond pas eten rond een uur of 21.00 á 22.00. In tegenstelling tot de lunch is het diner, of cena in het Spaans, minder uitgebreid. Het is vaak gebruikelijk om samen met familie of vrienden te eten en te drinken. Bij het diner wordt dan ook regelmatig een fles wijn opengetrokken en kunnen er verschillende soorten gerechten worden opgediend.

Populair voor deze maaltijd zijn gerechten zoals tapas, salades en broodjes. Ben je op vakantie in Spanje dan moet je je een beetje aanpassen aan de Spaanse tijden.

 

Populaire Spaanse gerechten

Spanje staat bekend om de vele verschillende gerechten die er te verkrijgen zijn. Typische gerechten zijn onder andere Churros, dat zijn gefrituurde slierten deeg die door de suiker gehaald zijn en geserveerd worden met warme chocoladesaus. De Crema Catalana is een saus van melk, kaneel en citroen die geserveerd wordt als nagerecht en Allioli is echte Spaanse knoflooksaus die bij veel gerechten geserveerd kan worden.

De Tortilla de Patatas is een omelet die onder andere bestaat uit eieren en aardappelen aangevuld met andere ingrediënten zoals groenten en Chorizo, de bekende Spaanse worst. Een ander bekend gerecht dat overal op een andere wijze bereid wordt is Paella, bestaande uit rijst, vis, schaaldieren, bonen en verschillende soorten kruiden.

 

Tapas

Naast de eerdergenoemde gerechten staat Spanje ook bekend om zijn Tapas. Dat zijn kleine gerechten die in combinatie met elkaar tijdens een maaltijd of borrel gegeten kunnen worden. Voor veel Spanjaarden is het dan ook gebruikelijk om tijdens een bezoek aan een terras of een café Tapas te nuttigen. Bekende gerechten die als Tapas geserveerd kunnen worden zijn Patatas Bravas, gefrituurde aardappeltjes met een kenmerkende saus, Calamaris, gefrituurde inktvisringen, gamba’s, Chorizo en verschillende andere gerechten met vlees, vis en/of groenten.

De gerechten worden vaak in kleine porties geserveerd en in het midden van de tafel neergezet. Iedereen heeft een dan een eigen bordje en kan zelf de gerechten pakken waar hij of zijn van wil eten.

 

Drinken

Naast Spaans eten zijn er ook veel verschillende bekende Spaanse dranken. Door het hele land worden in nagenoeg alle streken wel druiven geteeld voor het maken van wijn. Echte wijnen uit dit land zijn bijvoorbeeld de Rioja gemaakt van Temperanillo druiven en Cava, een witte mousserende wijn. Rode wijn is ook 1 van de hoofdbestanddelen van Sangria. Een drank die gemaakt is van rode wijn, likeur en verse vruchten.

Verder zijn er ook verschillende soorten bier verkrijgbaar en kan er natuurlijk ook een glas fris, een kop koffie of iets anders besteld worden bij een bezoek aan een restaurant of café. Naast deze verschillende drankjes zijn er ook veel lokale producten die per regio verschillend zijn.

 

Proef het echte Spanje

Om echt kennis te kunnen maken met de verschillende gerechten van de Spaanse keuken is het aan te raden om plaats te nemen op een terras of in een restaurant met een echte Spaanse menukaart. Probeer dan de verschillende tapasgerechten en neem een echte Spaanse drank om samen te genieten van lekker Spaans eten. Het is dan vaak verstandig om op zoek te gaan naar een restaurant of café die niet gelegen is in een drukbezochte buurt of straat.

De prijzen liggen daar vaak stukken hoger en de kwaliteit kan ook variëren. Ben je een liefhebber van verse vis, dan is een bezoek aan een vissersdorp de moeite waard. In de lokale restaurants worden vaak gerechten geserveerd die gemaakt zijn van vers gevangen vis. In elk deel van het land kun je Spanje op een andere manier ontdekken door de lokale gerechten te proeven.