Spaanse Costa’s

Spanje staat bekend om de verschillende streken die langs de kusten van het land liggen. Deze Costa’s zijn dan ook graag bezochte bestemmingen voor veel vakantiegangers. Er zijn verschillende kustgebieden in Spanje aan de oostkant, in het zuiden en aan de noordkant van het land boven Portugal. De meest bekende van deze streken zijn waarschijnlijk wel de Costa Brava, de Costa Blanca en de Costa Del Sol.

Elke kuststreek heeft zijn eigen charmes, pittoreske plaatsjes, authentieke gerechten en andere eigenschappen die kenmerkend zijn voor de streek. In dit artikel lees je over de verschillende Costa’s en lichten we een aantal van deze gebieden uit.

 

De Costa’s op een rij

Als je aan de oostkant via de Pyreneeën via Frankrijk Spanje binnenrijdt, dan kun je langs de kustlijn verschillende streken bezoeken. Van boven naar beneden aan de oostkant en via het zuiden richting Portugal zijn dat de Costa Brava, de Costa del Maresme, de Costa del Garraf, de Costa Daurada, de Costa del Azahar, de Costa Blanca, de Costa Calida, de Costa de Almería, de Costa Tropical, de Costa del Sol en de Costa de la Luz.

De laatste kuststreek wordt van de andere streken onderbroken door de straat van Gibraltar in het zuiden. In het noorden van het land, tussen Portugal en Frankrijk zijn ook streken langs de kust te vinden. Dat zijn de Rías Baixas, de Costa da Morte, de Golf van Artabro, de Rías Altas, de Costa Verde, de Cornisa Cantábrica en de Costa Vasca.

 

Costa Brava

In het noorden van Spanje, langs de oostkust beginnend bij de grens met Frankrijk, vind je de Costa Brava. Deze streek loopt over een gebied van wel 200 kilometer langs de zee en staat bekend om de verschillende echte Spaanse cultuur en natuur die je er kunt vinden. Bekende plaatsen die in deze kuststreek te vinden zijn, zijn steden als Lloret de Mar, Malgrat de Mar en Blanes. De naam Costa Brava betekent woeste kust. Deze naam dankt de streek aan de rotswanden die voor een groot deel de kustlijn aftekenen.

De zee leent zich hier uitstekend om in te zwemmen en aan watersport te doen langs één van de vele stranden. De Costa Brava loopt over in de Costa del Maresme die gevolgd wordt door de Costa del Garraf. In deze laatste streek kun je een bezoek brengen aan de stad Barcelona.

 

Costa Daurada

Na de Costa del Garraf begint bij de kleine badplaats Cunit de Costa Daurada. De naam van deze streek betekent letterlijk Gouden Kust. Deze naam heeft de regio te danken aan de gouden zandstranden die je hier kunt vinden. Enkele bekende steden in deze regio zijn de badplaatsen Salou, Cambrils en Ampolla. Naast de prachtige stranden die je kunt bezoeken tijdens een zomerse vakantie in deze streek, kun je ook een bezoek brengen aan het bekende waterpark Portaventura in Salou. Wil je er even op uit, dan kun je een wandeling maken door de mooie natuur in het achterland waar je door de bergen kunt trekken.

 

Costa Blanca

De Costa Blanca, letterlijk de witte kust, is een streek gelegen in het zuiden van Spanje aan de Middellandse Zee. Deze regio is geliefd bij vakantiegangers en staat bekend om de verschillende steden en badplaatsen die je er kunt bezoeken. Hier vindt je plaatsen als Alicante, Benidorm en Murcia. Deze laatste stad is een universiteitsstad die niet aan de Costa Blanca ligt, maar wel op een begaanbare afstand van de streek. De kust is in dit gebied ongeveer 200 kilometer lang en voorzien van hagelwitte stranden waar de streek zijn naam aan te danken heeft.

In de omgeving zijn in het land bergen te vinden waar onder andere olijven, amandelen en citrusvruchten geteeld worden. Deze regio is één van de meest bezochte Spaanse costa’s.

 

Costa Del Sol

Iets verder naar het zuiden kun je terecht aan de Costa Del Sol. Deze regio is onder andere bekend van steden als Marbella, Torremolinos en Málaga. De naam van deze streek betekent letterlijk zonnekust, omdat hier meer dan 300 dagen per jaar de zon schijnt. De stranden zijn schoon en voorzien van zand. In de omgeving van dit gebied kun je een bezoek brengen aan typische Spaanse vissersplaatsen, op excursie gaan naar een stad of met de kinderen een dagje uit.

Er zijn in de regio verschillende pretparken, dierentuinen en andere accommodaties voor een dagje uit te vinden. Als je met de auto het binnenland achter de kust in rijdt, dan kun je een bezoek brengen aan de Sierra de las Nieves en de Sierra de Grazalema, twee natuurparken die in deze regio te vinden zijn.

 

Costa de la Luz

Helemaal in het zuiden, tegen de grens met Portugal aan, ligt de Costa de la Luz. Deze regio heet letterlijk vertaald de kust van het licht omdat de zon hier jaarlijks meer dan 3.000 uur schijnt. Deze streek ligt in de regio Andalusië en staat bekend om de pittoreske witte vissersdorpjes, de Flamenco, de visgerechten en sherry. Wanneer je een bezoek aan deze kuststreek brengt, dan is een trip naar Gibraltar zeker ook de moeite waard.

Bekende steden in deze streek zijn Huelva en Cádiz die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De plaats Tarifa is één van de bekendere surfspots in Europa die voor de echte watersportliefhebber niet kan ontbreken tijdens een vakantie.

 

Noordwestelijke costa’s

Ook in het noorden van Spanje aan de westkant tussen de grenzen met Portugal en Frankrijk in zijn verschillende Spaanse costa’s te vinden. Deze streken liggen allemaal aan de Atlantische Oceaan. Ze zijn per regio bekend om de verschillende gebruiken, gewoontes, tradities en bezienswaardigheden. Vanaf de grens met Portugal naar de grens met Frankrijk vind je aan deze kant van het land de streken Rías Baixas, de Costa da Morte, de Golf van Artabro, de Rías Altas, de Costa Verde, de Cornisa Cantábrica en de Costa Vasca.

Bekende plaatsen in deze regio’s zijn steden als San Sebastián, Bilbao, Vigo en de bedevaartsplaats Santiago de Compostella waar veel pelgrims te voet naar toe trekken.